Yes, We are open!
Telefoon - 06 30 43 13 40      

riso_site_350Zeefdruk | Ets | Litho | Riso | Letterpress | Linosnede

We hebben 2 Risographs, type GR3770

Een riso is een afdruk van een Risograph. Max. formaat A3 en max. dikte zo’n 200 à 250 grams papier/karton. Eigenlijk is de Risograph van oorsprong een “duplicator” voor het reproduceren van opzicht-originelen of digitale modellen in PDF in 1 kleur. In principe ontwikkeld voor de kantoor- en onderwijsomgeving, kunnen er tegen een lage prijs per afdruk grote aantallen afdrukken worden gemaakt in een inktkleur uit het assortiment.

Er wordt gebruik gemaakt van stencils (“masters”) waar de drukcilinder in zeefdruktechniek (met een rakel) doorheen drukt. Deze stenciltechniek geeft de afdruk een unieke en authentieke uitstraling qua kleurweergave, volvlak en raster. De inkten zijn gebaseerd op soja-olie, reukvrij en transparant; en komen het beste tot hun recht op speciale papiersoorten. Liefst ongestreken en opdikkend materiaal voor de beste droging in plaats van in “offset” meestal gebruikte gestreken of glanzende papieren. Speciale papieren voor de Risograph’s in verschillende tinten van helderwit to crème, en in verschillende gramsgewichten hebben we op voorraad.

Er zijn wel degelijk aandachtspunten om problemen bij droging of register te voorkomen. In een korte instructie kun je zelf leren drukken op onze Risographs; een cursus is daarom niet nodig: neem zelf kleurgescheiden originelen mee, voeg je eigen creativiteit toe en ga helemaal los!

Door de specifieke eigenschappen van riso is de populariteit onder (strip)tekenaars, grafisch ontwerpers en grafici groot. Druk zelf posters, boekjes, visitekaartjes en ander drukwerk op de riso. Net als in zeefdruk krijgen kleine oplagen in één of meer kleuren de uitstraling van grafiek. In meerkleurendruk ontstaan unieke afdrukken en levert de samendruk van de transparante inkten onverwachte resultaten op.

Hieronder zijn de beschikbare Riso inktkleuren zichtbaar (stand februari 2019).

 

 

 

 

Workshop aanbod en de Riso reserveren per dagdeel klik hier